Edukacija

Može li preškolovanje za energetske savjetnike olakšati pronalaženje posla nezaposlenima u doba financijske krize? Kako je londonski gradonačelnik ubio dvije muhe jednim udarcem? Gdje se u Hrvatskoj mogu educirati kako bih i sam postao energetski savjetnik?

Zeleno educirani bi se mogli naći u prednosti!

Londonski gradonačelink Boris Johnson došao je na ideju kako istovremeno ubiti dvije muhe jednim udarcem: globalno zatopljenje i nezaposlenost. Odlučio je pružiti priliku nezaposlenim stanovnicima Londona za preškolovanjem kako bi postali energetski savjetnici i dali svoj obol borbi protiv globalnog zatopljenja, ali istovremeno i dobili priliku zaposliti se na mjestima savjetnika za “zelena” pitanja. No, upravo na taj način čini se, ako je za vjerovati prognozama, da bi se osobe koje se odluče na takvo preškolovanje mogle naći u prednosti u odnosu na druge koji će tražiti posao u budućnosti, budući da se predviđa da bi upravo “zelena” zaposlenja mogla biti izlaz iz globalne recesije koja je posljednjih mjeseci zavladala svijetom i zavrtjela našim glavama.

Green Economy

Fotografija: greenforall.org (CC)

Inače, ovaj potez tek je jedan od dio ambicioznog plana energetske učinkovitosti u zgradarstvu koji bi London trebao dovesti u sam vrh najzelenijih gradova na svijetu, ili izrečeno u brojkama do 2025. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova za 60% u odnosu na 1990. godinu. Taj bi plan ujedno trebao donijeti stanovnicima Londona uštede od minimalno 20% na računima za energente.

Može li se postati energetskim savjetnikom i u Hrvatskoj?

Moram priznati da već vidim sjaj u očima dragih čitatelja i razmišljanje kako bi to bilo lijepo da je to moguće i u Hrvatskoj. Pa, ako pažljivo zavirite na stranice “Projekta poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj”, vidjet ćete da je pokrenut tečaj za energetske savjetnike namijenjen, koliko se čini, prvenstveno edukaciji zaposlenika u državnoj upravi i privatnim tvrtkama. Za prve je tečaj besplatan, dok privatne tvrtke moraju izdvojiti određeni broj kuna. Tečaj traje četiri dana, a pokriva značajan dio energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, kao i njihovu primjenu i dokazane rezultate u praksi. No, ono oko čega nisam siguran jest pitanje koliku praktičnu težinu ima taj certifikat (to jest koliko jest ili će biti priznat) koji se stječe i za sada čekam odgovor na to pitanje.

Mogu li nezaposleni dati kvalitetan savjet?

No, da se vratimo na ideju o preškolovanju nezaposlenih za energetske savjetnike. Dakle ideja sama po sebi i nije toliko loša, no pogledamo li stručnu spremu nezaposlenih malo me počinje kopkati pitanje kolika li će biti razina stručnosti savjeta kojeg bih mogao od njih dobiti. Činjenica jest da su tehničke struke, radilo se to o srednjoj, višoj ili visokoj stručnoj spremi uglavnom najmanje zastupljene na burzama, što nije slučaj s društvenim usmjerenjem obrazovanja. Pri tome ne kažem da netko vlastitim učenjem i radoznalošću ne može steći dovoljno znanja kako bi dao kvalitetan savjet, no kad već moram birati između društvene i tehničke struke za savjet o energetskoj učinkovitosti nekako me srce više vuče prema nekome tko uz završeno preškolovanje za energetskog savjetnika ujedno ima i završenu makar strukovnu školu. Osim naravno kada su izvori financiranja u pitanju. Stoga kad bi postojao nekakav oblik preškolovanja nezaposlenih za energetske savjetnike mislim da je nužno voditi računa i o određenim predznanjima budućih energetskih savjetnika i njihovoj motiviranosti da nakon završetka preškolovanja sami uče i istražuju.

S druge strane, posljednje što sam slično čuo da postoji u Zagrebu bilo je zapošljavanje nezaposlenih na poslovima čišćenja Medvednice u zamjenu za besplatan tečaj elementarne kompjuterske pismenosti, što samo po sebi jest vrhunska ideja, ali daleko prilagođenija stvarnoj situaciji u Hrvatskoj.